lauantai 11. elokuuta 2012

Kauden aloitus

Vaikka viileä kesä olisi mahdollistanut koirien ajamisen pitkin kesäkuukausia, pidimme niille vanhaan tuttuun tapaan lomaa valjakkotouhuista. Elokuun alkupuolella piti jo haalia kasaan valjaat ja liinat sekä tarkastaa mönkkärinraadon kunto. Muutoin kaikki oli nopeasti hoidettu mutta mönkkärin jarruja piti hieman rempata paremmaksi. Torstaina 9. pv katselin lämpömittarin lukemia, edellisenä aamuna töihin lähtiessä totesin ilman olevan ensimmäistä kertaa kunnolla syksyisen tuntuinen. Edellispäivän hurjaan vesisateeseen verrattuna torstai-ilta oli kauniin aurinkoinen ja samalla raikkaan viileä. Siispä ihanteellinen keli nauttia pienestä ajelusta!

Koirat menivät aivan hurjaksi onnesta kun näkivät mönkkäriraadon lastaamisen pakettiauton kyytiin, muiden tarvikkeiden pakkaamisen ja koirankuljetusboksin ovien avaaminen herätti mattimyöhäsetkin huutamaan täysin keuhkoin kuuluville iloaan. Lähetin ajatuksissani anteeksipyynnöt naapurustolle ja samalla hymyilin lauman innostukselle. Osa koirista ei aluksi meinannut malttaa kirmata bokseille vaan kurvailivat hurjia spurtteja ympäri pihaa ennenkuin tulivat luokseni ja laitoin ne kyytiin. Kun kaikki koirat olivat kyydissä, kurvasimme läheiselle metsäautotielle.

Halusin startata kauden ajamalla ensin kaikki omat kasvatit yhtenä valjakkona. Jännitti ihan pirusti, koska aina tätä ennen on tavallisesti keulassa ollut joku vanha kokenut konkari tuomassa oppia ja toimimassa kuuliaisina aivoina. Johtajiksi valikoin Ruskan, koska se vaikutti viime kaudella kaikkein fiksuimmalta ja kennelkerhon tottistelujen kautta huomasin sen jopa kuuntelevan kaiken innokkuuden keskelläkin. Toisen keulakoiran paikan lunasti Rakka, joka juoksi eniten keulassa viime kautena tästä nuorisoporukasta. Railo ja Riite pääsivät tiimiin ja jämäkkä Routa meni pyöräkoirakaveriksi nuorimmalle ja häslimmälle Keijulle. Sydän pamppaillen painoin jarruja lujasti, koirien lähtöinto oli aikamoinen ja sitten menoksi. Niin vaivatonta ja kaunista liikuntaa, kaikki keskittyivät olennaiseen. Ruska piti tiiviisti porukan tien oikeassa laidassa ja tarpeen tullen veti koko lössin sinne takaisin (eihän nyt hyvänen aika Rakka voi kastella tassujaan vesilätäkössä ;). Pysähdykset onnistuivat käskystä eikä kukaan yrittänyt oma-aloitteisesti lähteä kääntämään valjakkoa minnekään paikallaan odottelussa. Lähtökäskystä kaikki lähtivät etenemään kuin napista painamalla. Jarrutin koko matkan tasaisesti enkä päästänyt vauhtia nousemaan juurikaan, paukkuja olisi kyllä porukasta löytynyt. Tulipa niin hyvä mieli kaikkinensa ja ilo katsoa koiria, jotka todellakin nauttivat!
Hallametsän Rakka & Hallametsän Ruska - Hallametsän Railo & Hallametsän Riite - 
Hallametsän Keiju & Hallametsän Routa

Toiseen tiimiin valikoitui luonnollisesti loput koiristamme. Näitten ajaminen ei sinällään jännittänyt, olivathan kaikki Mallaa lukuunottamatta oikein kokeneita ja varmoja koiria. Keulaan olisi ollut tunkua useammankin toimesta: sekä Juliska, Jolanda, Mutola ja Nome tunkivat paikalle toisiaan tökkien. Valikoin johtajiksi Nomen ja Mutolan, koska halusin laittaa rauhallisen Jolandan Mallan vierelle opettajaksi vähän taaemmaksi valjakossa. Pyöräkoiriksi kokonsa takia menivät varsin pyylevässä kunnossa olevat Veeti ja Viiru. Näitten eteen laitoin Jolandan ja Mallan. Ilman paria juokseva Juliska pääsi puolestaan vauhtipariin. Julin panta oli jäänyt niin löysälle, että se pomppasi jotenkin pois kaulasta heti lähtötilanteessa. Koska pannattomuus ei vaikuttanut Julin etenemiseen yhtään mitenkään, annoin pannan liidellä mukana seisingin päässä. Tämä tiimi meni rauhallisempaa vauhtia kuin edellinen, jarrua ei ihan niin paljon tarvinnut käyttää. Hyvä juttu sinällään, jo Mallankin takia halusin vauhdin pysyvän rauhallisempana. Lauman nuorimmainenkin juoksi koko matkan liina kireällä eikä vilkaissut kertaakaan taakseen. Mukavalta tuntui nähdä Mallan saaneen jo hieman rutiinia vaikka ihan kakarahan se vielä tässä vaiheessa on. Oikein hieno juoksu oli tämäkin kaikkien koirien osalta.
Sainen Mutola & FI KVA Sainen Nome - Tinttamarin Juliska - FI KVA Sainen Jolanda & Coastrunner´s Mac Mic Mac - SM-REK-AVO-09 Sainen Xcalibur & Sainen Q-tio

Tinttamarin Juliska

Coastrunner´s Mac Mic Mac

Kävin Jolandan kanssa uiskentelemassa heinäkuun puolella. Jonskuponskulle uimisesta ei mitään suosikkiharrastusta tullut mutta tulipahan edes kokeiltua.
FI KVA Sainen Jolanda

Eiköhän tämä ollut jo tässä ;)

"Hyh, märkää!"

Kohti kotia

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti